Ny viden, der skaber effekt hos den økologiske landmand

Ny viden, der skaber effekt hos den økologiske landmand - SEGES Projektsitet

Projektet bidrager til at skabe overblik og til at systematisere den nyeste viden, så den kan formidles til de økologiske landmænd og deres rådgivere.

Projektet er med til at sikre indsamling, formidling og anvendelse af al den tilgængelige viden omfattende alle væsentlige områder indenfor det økologiske landbrug, bedriftstyper og størrelser. I 2015 vil der blive lagt vægt på formidling af ny viden omkring regler og rammevilkår. Samtidig vil der i formidlingen være fokus på fastholdelse af nuværende økologiske landbrug, samt på omlægning af nye økologiske landbrug. Dette projekt bidrager på den måde til at nå regeringens mål med en fordobling af det økologiske areal i 2020.

Derudover formidler projektet mulighederne og den nyeste viden indenfor økologisk plante-, kvæg-, fjerkræ- og svineproduktion samt på energi- og klimaområdet. Der er et stort behov for løbende at få indsamlet og formidlet nyeste viden og få den sat ind i det rette perspektiv, sådan at de økologiske landmænd kan få indarbejdet den nye viden i relevante og praktiske sammenhænge på bedrifterne.

En afbalanceret foderforsyning og miljøbelastning fra staldsystemer, der overholder de økologiske regler, giver udfordringer i husdyrproduktionen. I økologisk planteproduktion er det især gødnings- og næringsstofforsyningen, der giver store udfordringer. Især er tilgængeligheden af fosfor en begrænsende ressource, når den økologiske sektor udfaser brugen af gødning fra det konventionelle jordbrug i løbet af de kommende år. På samme tid er der kommet øget fokus på energiområdet og de økologiske bedrifters samlede bæredygtighed.

Udfordringerne i det økologiske landbrug gør det særlig vigtigt løbende at få indsamlet og formidlet den nye viden og få den sat ind i det rette perspektiv, hvorved de økologiske landmænd har direkte gavn af den tilgængelige viden.

Den nye afgrødekode 488 kan kun bruges på permanente græsarealer, hvor reglerne om markblokkens støtteprocent gælder.
den 28. september 2015
Materiale fra Miljøstrategisk årsmøde 2015, AAU. Session om bæredygtig arealanvendelse i Danmark
Dias af Anke Stubsgaard fra Miljøstrategisk årsmøde den 24. november 2015
Dias af Anke Stubsgaard fra Økologikongressen, november 2015
Program til Workshop
Recirkulering og bæredygtighed. Udstillinger på Økologikongressen, november 2015
Artikel af Randi Friis Hansen fra ØKOLOGI Inspiration til jordbruget, november 2015
Engelsk forskning viser, at glimmerbøssers skadevirkning tilsyneladende er mindre end hidtil antaget.
Fra 1. januar 2016 er det et krav, at alle frilands- og økologiske grise, der er godkendt under mærkeordningen ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” skal give grisene grovfoder.
Den tilladte gødningsmængde på økologiske bedrifter er reguleret af mange forskellige regelsæt, og det er altid den laveste værdi, som skal overholdes. Denne artikel samler reglerne for gødning fra økologi, harmoni, tilskud og brancheaftaler m.v.
Et stigende behov for biogas vil medføre en stigende efterspørgsel efter halm til biogas. Forbehandling af tør halm er dyrt. Ensilering af halm sammen med en efterafgrøde er en enkel og robust måde at bjærge halm til brug i biogasanlæg.
Fuld omlægning til økologisk mælkeproduktion tager 1,5 - 2 år. En samlet plan for, hvornår og hvordan marken og dyrene omlægges optimerer forløbet.
Eksempler på omlægningsforløb for økologiske ammeko- eller kødkvægsproducenter.
To eksempler på omlægningsforløb for økologiske mælkeproducenter.
To eksempler på omlægningsforløb for økologiske planteproducenter ved forskellige omlægningstidspunkter.
Efterårsmøde den 9. november 2015
Effekten af Spruzit® Neu mod kløversnudebiller i hvidkløver er usikker.
På baggrund af manglende dokumentation fra effekten af Spruzit® Neu i hestebønner er en bekæmpelse ikke så oplagt.
Artikel af Darran Thomsen fra Landbrugsavisen den 27. marts 2015
Artikel af Darran Thomsen fra Landbrugsavisen den 27. marts 2015
Denne kalender er et hjælpemiddel for landmænd til at holde styr på de mange vigtige datoer i de forskellige landbrugsordninger m.v.
Dokumentation af aktiviteter i ØkoKalvekampen
Som økolog skal man afgøre, om det kan betale sig at reducere det gennemsnitlige N-forbrug i gødning til under 60 kg udnyttet N pr. ha. Reduktionen udløser et tillæg til arealtilskuddet på 500 kr. pr. ha.
Den nyeste udgave af vejledning om økologisk jordbrugsproduktion fra NaturErhvervstyrelsen har en række præciseringer af blandt andet parallelavl, gødning, husdyr-logbog, behandling af syge dyr og staldforhold.

© 2021 - SEGES Projektsitet